ÆRTEFESTIVAL i SAKSKØBING
Præsenteres af Sakskøbing Handelsstandsforening og Det Grønne Hus.
ÆRTEFEST I SAXKJØBING
Fredag 4. juli fejres nogle af klodens bedste ærter i Saxkjøbing. Byens borgere gruppe-bælger et ton ærter, der er fællesmiddag for 500 gæster ved langborde, åbningstale ved fødevareminister Dan Jørgensen, kåring af Lolland-Falster bedste ært, kræmmermarked og ærter, ærter og atter ærter.
Vores ærter dyrkes i verdens bedste ærteklima. Man taler ligefrem om et ”ærtebælte”, som strækker sig fra Sydsverige, tværs gennem Danmark, helt præcist Sydsjælland, Lolland og Falster, Nordtyskland og ender i det sydlige England. I ærtebæltet er der i store dele af året temperaturer på mellem 12 og 17 °C og en relativ høj luftfugtighed. Det er netop disse klimatiske forhold, der giver de absolut bedste vækstbetingelser for ærter.
Men det er så tilsvarende paradoksalt, at ærter i verdensklasse fra de 70 avlere i ærtebæltet, på mindre end tre timer, inden ærterne har kunnet nå at betyde noget for nogen, ender i en frostpose hvor der bare står Ardo eller lignende på. Danmark har de sidste 100 år, med andelsbevægelsen og industrialiseringen, udviklet sig til en nation som massefremstiller uniforme fødevarer. Den endeløse jagt på omkostningseffektiviseringer og lave priser har drevet kvaliteten nedad og råvarer med unikke egenskaber er blevet samlet op og blandet med mindre enestående råvarer af samme art. Filosofien er blevet omtalt som ”al mælk i en junge”.
De seneste 10-15 år har vi glædeligvis set en opblomstring af mikrovirksomheder og af fødevarer, som har bevaret deres oprindelse, når de møder forbrugeren. Vi har set en masse spændende forædlingsinitiativer og vi har fået festivaler som fejrer en given afgrøde og dermed sikrer den en større plads i forbrugernes hjerte og erindring. Sydhavsøernes Frugtfestival og Kirsebærfestivallen i Kerteminde er bare to eksempler. Nu er turen måske nået til ærterne …
ÆRTEFESTIVAL i SAKSKØBING, FREDAG 4. JULI
En gruppe entreprenante sjæle i Saxkøbing og omegn er nemlig gået sammen om et initiativ, der skal fremme økologisk afsætning og sætte lokal produceret fødevarekvalitet på menukortet. Et af initiativerne er en fællesspisning hvor ærten fejres. Hele fredagen er der ærter ud over det hele i Sakskøbing, kræmmermarked, udstillinger, smagsprøver, gode tips til hvordan man bruger ærter på grillen og kåring af Lolland-Falsters bedste ært.
Ardo, som er landets største producent af ærter, sponsorerer et ton friskplukkede, lokale ærter, som borgerne gruppe-bælger på torvet, hvorefter køkkenchef René Trane fra Hotel Saxkjøbing senere på dagen tilbereder den gamle egnsret Mælkeærter samt Rabarbertrifli, der serveres for op til 500 personer ved langborde under åben himmel til den rørende pris af kr. 60 – og det er endda for to personer! Fødevareminister Dan Jørgensen holder åbningstale kl. 18 - før vi sætter os til bord.
Adresse: Torvet i Saxkøbing
Læs mere på:
detgronnehus.dk/