Heya: En caribisk-libanesisk MashUP

Præsenteres af The Caribbean Housewife

Under Copenhagen Cooking har du muligheden for at komme med til den populære HOUSEWIFE ROAST med naturvinparringer fra kvindelige producenter. Denne gang er fokus rettet mod Claudine Lteif og Michelle Chami fra Heya Wines (Libanon).

Caribien er ikke en monolit: Caribisk køkken omfatter mere end de fleste tror. Det er en fusion af vestafrikansk, kreolsk, amerikansk, europæisk, latinamerikansk, indisk/sydasiatisk, nordamerikansk, kinesisk og mellemøstlig indflydelse. Disse traditioner blev bragt fra forskellige lande til Caribien. Derudover har befolkningen skabt unikke regionale stilarter. På grund af koloniseringen udgør Caribien en fusion af flere indflydelser: britisk, spansk, hollandsk og fransk kolonisering bragte deres respektive køkkener, som blandede sig med vestafrikansk, amerikansk, østasiatisk, sydasiatisk og arabisk indflydelse fra slaver, kontraktarbejdere og andre arbejdere, der blev bragt til området for at arbejde på plantagerne.

Dine værter:
The Caribbean Housewife serverer 'Hot Soul Soup' og 'Slow Fast Food' i København. Restauranten blev grundlagt i 2016 af chefkokken Jamain Brigitha, som også er kunstner, kurator og kreativ iværksætter. Hendes eklektiske caribiske og latin-inspireret køkken er parret med naturlig, økologisk og biodynamisk vin fra bemærkelsesværdige kvindelige producenter. Denne unikke måde at lave mad og præsentere mad på, findes ingen andre steder i Danmark. Jamain Brigitha bringer sin kulinariske arv ind i hver ret. Sammen med den romersk-sicilianske souschef Emilano Trebbi tilbereder hun eklektiske kulinariske oplevelser, som afspejler verdens rige kulturhistorie. At præsentere kunst og samarbejde med andre kunstnere er et væsentligt element i The Caribbean Housewife. Gennem sit arbejde giver Jamain Brigitha et øjenåbnende syn på kunst og visuel kultur, identitet, diaspora, mangfoldighed og intersektionel feminisme.

Facebook
Instagram

Middagsarrangementet foregår i samarbejde med  Heya Wines...
Claudine Lteif og Michelle Chami er en del af en ny generation af libanesiske vinproducenter, der producerer mirakuløst lækre vine trods vanskelige politiske og socioøkonomiske forhold. Denne nye generation fokuserer på Libanons identitet, lokale druer og genbesøger fortiden, mens de samtidig skaber en ny fremtid. I et lille land med en lang historie inden for vindyrkning, som ikke er så kendt internationalt, er der plads til at eksperimentere.

Begge producenter deler en passion for naturlig vin og antikke vindyrkningsmetoder. Navnet Heya betyder 'hun' på arabisk og repræsenterer en værdsættelse for de ofte usynlige kvinder, der arbejder hårdt i en mandsdomineret branche. Heya Wines producerer naturlige, ufiltrerede vine med minimal svovl og lav indgriben. De står for alt fra A til Z, inklusive håndmærkning og indpakning af vinene. Etiketterne viser billeder af de kvinder, de arbejder med. De ønsker, at deres flasker skal udstråle en naturlig og økologisk æstetik - ingen Photoshop, intet fancy, intet fake.

I kvindernes egne ord: “Det, der motiverede os til at lave vores egne vine, var følelsen af, at kvinder slet ikke blev værdsat. Mange af de kvinder, vi arbejder med, står op kl. 3 om morgenen, laver mad, gør rent og forbereder alt det der er brug for til deres familier, for så at forlade huset kl. 4 for at høste på markerne. De vender hjem og fortsætter med at tage sig af deres familier uden pause, og de bliver bestemt ikke værdsat. Kvinder får også mindre i løn end mænd. Derfor besluttede vi, at vi for vores vine vil betale dem det samme, som for mænd. Vi vil vise dem, at vi er taknemmelige for al deres hård arbejde. Vi vil have, at flere kvinder skal være med os på markerne og være omgivet af mennesker, der værdsætter dem. Vi lytter til deres historier, lærer om deres baggrunde og deler latter og sang sammen. Vi har udviklet stærke relationer med disse kvinder, og de griber ivrigt enhver mulighed for at være sammen med os, når vi har brug for hjælp".

Instagram

...og distributør Akeed Vin
”Akeed” betyder ”selvfølgelig” på arabisk. Et udtryk, som bliver flittigt brugt i Libanon, hvor intet er umuligt. Akeed Vin er en lille vinimport etableret af fire gode venner, Tina, Line, Christelle og Tue, som har mødt hinanden i Libanon, hvor de alle har boet og arbejdet.

Akeed Vin har en ambition om at bringe de allerbedste naturlige og bæredygtige libanesiske vine til Danmark og har en vision om at tegne et nuanceret billede af Libanon, som et land med et enormt potentiale, en rig kultur, kreativitet, talent og mod.

Instagram



Adresse: Gammeltorv 14, 1457 København K

MENU

Inspireret af Heya Wines, denne mangfoldige diasporakultur og køkken fra Caribien, tager The Caribbean Housewife dig med på en kulinarisk rejse til Libanon, hvor der laves en kreativ og dejlig plantebaseret middag, der fokuserer på arabiske indflydelser inden for det caribiske køkken

 Middagen består af fem retter, der parres med fantastiske vine fra Heya

Sjove fakta

Eventyrlystne vinentusiaster ved, at Libanon producerer fremragende vin, men når den gennemsnitlige dansker tænker på Libanon, er vin nok ikke det første, de kommer til at tænke på. 

Libanon er et af verdens ældste vinlande og har produceret vin i mere end 5000 år. Libaneserne huser de højest beliggende vinmarker på den nordlige halvkugle i 2.200 meters højde og nyder godt af 300 solskinsdage om året. 

Fønikerne producerede vin i det, der nu er Libanon, allerede 2500 år f.Kr. De spredte vinproduktion over Middelhavet og til Frankrig. Senere spredte romerne vinkultur i hele regionen og byggede bemærkelsesværdigt deres tempel til Bacchus, vinens gud, i Baalbek i Libanon, i stedet for i Frankrig eller Italien.

Den franske vintradition har i de sidste 200 år præget vinbranchen i landet, men de senere år har især den unge generation af vinbønder lagt mere vægt på de stærke libanesiske traditioner og specialiseret sig i landets oprindelige druer og mere naturlige og bæredygtige måder at producere vin.

En del af Copenhagen Cooking

Arrangementet er en del af Copenhagen Cooking, en årligt tilbagevendende madfestival i København. I 10 dage fra den 16. – 25. august samler vi de absolut bedste kokke, restauranter, gastro-nørder, kulturinstitutioner og madfolk for at hylde hovedstadens madscene.

Følg Copenhagen Cooking her: 
Facebook
Instagram
Nyhedsbrev

Der er ingen billetter til salg i øjeblikket til denne event.