Malt og øl i forhistoriens Sydskandinavien - Jagten efter det tidligste øl

Præsenteres af Carlsberg Research Laboratory Auditorium

Fortællingen om øllets oprindelse er også fortællingen om ét af de største teknologispring i menneskets historie: Det er nemlig historien om, hvordan mennesker lærte at dyrke korn – at dyrke jorden.

I grunden er det jo enkelt: for at lave øl skal man bruge malt, og for at lave malt skal man bruge korn. Af korn kan man lave brød og grød. Men malten er noget særligt. Den kan nemlig blive til to meget vigtige og afhængighedsskabende substanser: sukker og alkohol!

Og malten og øllets forhistorie rækker da også langt tilbage i tiden. Så langt, at vi næsten ikke kan ane det. I det geografiske område, som i dag kaldes Mellemøsten og den nære orient er der gjort arkæologiske fund, som indikerer at brød, malt og øl er ældre end den tid, hvor man begyndte at dyrke korn. Det er tilbage i en tid, hvor vilde korn, formentlig var noget man samlede i naturen. Men da landbruget og dyrkning af korn først mange tusinde år senere kom til det Sydskandinaviske område, havde landbrug allerede været veletableret i store dele af Middelhavsområdet og den nære orient i flere tusinde år. Så kom viden om øllet og dets egenskaber måske med landbrugskulturen og det tidligste korn til Danmark allerede i det vi kalder bondestenalderen, omkring 4000 f.Kr.? Vi ved det endnu ikke med sikkerhed. Men nye forskningsmetoder gør det muligt for os, at få et blik så langt tilbage i tiden, at vi nu kan begynde at undersøge: hvornår blev der første gang drukket øl i Danmark? Og hvorvidt øllet rent faktisk kan have spillet en rolle i forbindelse med udbredelsen af landbruget i Sydskandinavien og dermed også have indgået i periodens sociale dynamikker og ritualer?

Undervejs vil der blive serveret 3 forskellige øl.

Yderligere information: Til denne lejlighed tager vi dig med på den sensoriske rejse, vi kalder "Fortiden og fremtiden for øl". Vi starter med 20+ år gamle øl fra Carlsbergs kældre, efterfulgt af en original 130 år gammel lageropskrift (aka Father of Quality Lager). Vi slutter af med en helt speciel øl, en type, der ikke rigtig findes, men som kunne være fremtiden for vores drikkevarer og ikke kun øl.

Din vært - Carlsberg Research Laboratory med 145 års eksistens er sandsynligvis det første og ældste øllaboratorium i verden. Her fusionerer vi videnskab, kvalitet og innovation med kunsten at lave øl. Du vil kunne smage resultaterne af dette! Øl vil blive præsenteret af brygmester Zoran Gojkovic.

Velkommen.



Adresse: Gamle Carlsbergvej 10, 1799, København V

En del af Copenhagen Beer Week

Arrangementet er en del af Copenhagen Beer Week, en årlig tilbagevendende øl-festival i København og omegn. I 9 dage fra den 3. – 11. september samler vi de absolut bedste danske bryggerier, barer, restauranter, øl-nørder og kulturinstitutioner for at hylde de danske øl-traditioner.

Følg Copenhagen Beer Week her: 
Facebook 
Instagram 

 

Der er ingen billetter til salg i øjeblikket til denne event.