MADBILLET TREAT

Portvinskassen 2022

Præsenteres af Vinimondo x Madbillet

PORTVINSKASSEN

Regn og rusk, kulde, tusmørke og – ikke mindst – den søde juletid står for døren. I vinens verden rimer alt dette især på én ting: PORTVIN!
VINKASSEN indeholder derfor, i november måned, hele tre forskellige portvine med hvert deres unikke udtryk. Vinene har alle god holdbarhed efter åbning og du kan derfor roligt åbne alle tre og holde dine egen portvinssmagning.

Vinimondos sommelier, Emilie Aabye-Hansen, har udvalgt tre vine, der gør de mørke vinteraftener foran pejsen ekstra hyggelige.

 

Maynard’s Late Bottled Vintage

 

 

Maynard's Late Bottled Vintage, fra den sublime årgang 2015, er en portvin i ruby-stilen, hvor fokus er på at bevare vinøsitet og koncentration i glasset. En flot og drikkevenlig portvin pakket med mørk, intens primær frugt og præget af dybviolet farve.

Smager af og passer til:
Intens duft af mørk kirsch, viol, blød lakrids, sort peber og mørk chokolade. Stor fylde i smagen med sødmefuld, blød tannin og en snert af fadkrydderi. Den er perfekt til risalamande med kirsebærsauce eller desserter med mørk chokolade. Også god til blåskimmeloste eller - hvis du føler dig særligt modig - måske til en peberbøf.

Servering:
Dekantér gerne og servér i gode hvidvinsglas ved en temperatur omkring de 13-14 grader. Efter åbning kan vinen holde sig i op til en uge på køl.

Mere om vinen:
Late Bottled Vintage (også kaldet LBV) portvine gennemgår en – i portvinssammenhæng - relativt kort lagring hos producenten (i dette tilfælde er vinen tappet i 2021 efter knapt 6 års lagring), men modsat Vintage Port, som skal ligge på flasken i mange år inden den er moden, er en LBV som regel drikkeklar når den frigives. 
Druerne, hvoraf Touriga Nacional og Touriga Franca udgør majoriteten, er hentet omkring Santa Comba da Vilarica og Saião i Douro Superior. Vinen er tappet uden filtrering og vil med tiden oparbejde et naturligt bundfald. Dette betyder at vinen har mulighed for at udvikle sig videre på flasken, skulle man have lyst til at lægge den hen en tid. Bundfaldet er fuldstændigt ufarligt, men da det ikke er specielt behageligt at få i munden, anbefales det at dekantere vinen inden servering.

 

Maynard’s 10 Year Old White Port

 

 

Maynard’s 10 Year Old White Port er en såkaldt hvid portvin. Denne betegnelse dækker over portvine fremstillet på grønne druer, hvilket giver disse vine en større lethed og elegance end de klassiske portvine fremstillet på blå druer. White Port er en relativt ny opfindelse, hvis popularitet ikke uden grund er stærkt stigende.

Smager af og passer godt til:
Ristede nødder, karamel, tørret abrikos og kandiseret frugt, som får modspil af saftig citron og Sevilla-appelsin, behersket sødme og balanceret syre. Servér Maynard’s 10 Years Old White Port ren, som aperitif eller som et rensende glas efter en god middag. Også lækker til bløde komælksoste serveret med knas og sødt samt til desserter med hvid chokolade og karamel.

Servering:
Nydes afkølet – gerne ved 8-10 grader – af gode hvidvinsglas. Holder sig fint 4-5 uger på køl efter åbning.

Mere om vinen:
Maynard’s 10 Years Old White Port er af typen aldersbetegnet portvin, som fremstilles ved at blende vine af forskellig alder, således at den færdige vin smager som en vin med den pågældende alder (dette bedømmes af et officielt smagepanel). Aldersbetegnelsen er altså en indikation af portvinens stil snarere end dens reelle alder.
Hovedparten af vinene fra Masterblender Àlvaro van Zellers sikre hånd er hentet fra oxidativt modnede"hvide" grundvine, som lagres på fade af varierende størrelse i deres Douro-lodge i Pocinho inden de sammenstikkes i lodgen i Vila Nova de Gaia, som de opfylder kriterierne for en lagret hvid port med aldersangivelse.
Magien opstår i samspil med udviklingen af den oxidative nedbrydning af vinens primære frugt, diffusion af ilt igennem fadets porer, fordampning den anden vej ud af fadet og fadets tanniner, udviklingen af fri syre - og først efter mange år transformeres vinen til den ravgyldne og unikke portvinstype, som nyder så stor popularitet i disse år.

 

Maynard´s Colheita 2012 Special Edition

 

 

Maynard´s Colheita 2012 Special Edition er en årgangsbetegnet portvin af Tawny-typen. Vinen er baseret på et lille parti særligt udvalgte fade og er passet og plejet i årevis af Master Blender, Àlvaro van Zeller, én af branchens mest respekterede blendere, som bl.a. kan bryste sig af titlen "Winemaker of the Year 2016".

Smager af og passer godt til:
Tørrede frugter, ristede mandler, dadler og modne figner, stadig med betydelig, vinøs frugtintensitet. Smagen er kraftfuld med god struktur, pakket med flydende brunsviger, crème brûlée med en frelsende syre og lang eftersmag.
Julens knas og nødder – brændte mandler og pebernødder er oplagt. Det store ostebord med sødt og sprødt, desserter med karamel, f.eks. crème brûlée.

Servering:
Nydes afkølet – gerne ved en 8-12 grader – af gode hvidvinsglas. Holder sig fint 4-5 uger på køl efter åbning.

Mere om vinen:
Colheita er de fadlagrede portvines svar på en Vintage Port. Modsat de aldersbetegnede portvine, som er et blend af mange forskellige årgange, stammer samtlige druer i en Colheita portvin fra et enkelt års høst, i dette tilfælde år 2012. Her stopper ligheden med Vintage Port dog også, for en Colheita Port lagres oxidativt i mange år, således at vinen udvikler tertiære noter af ristede nødder, karamel og tørret frugt og er, ligesom de øvrige Tawny-typer, drikkeklar når den frigives og vinder ikke ved yderligere lagring.



Levering Se postnumre her »

Indtast postnummer:

...

GRATIS FRAGT OG HURTIG LEVERING

KAMPAGNEPRIS: 449 KR.

HVAD ER VINKASSEN?

VINKASSEN er en smagskasse - der hjælper med at udvide din horisont og smage nye kvalitetsvine.

Kasserne er sammensat af vine, der passer til sæsonens råvarer og giver dig den bedste mulighed for at sammensætte og servere harmoniske menuer for dine gæster, udvide din gastronomiske horisont med nye smage og få direkte adgang til ekspertviden omkring vin.